În 1879 Constantin Fahlberg (născut pe 22 decembrie 1850 în Tambov, Rusia şi trecut în nefiinţă pe 15 august 1910 în Nassau, Germania) era chimist la Universitatea John Hopkins, în laboratorul profesorului Ira Remsen. Întorcându-se acasă după o zi plină în care încerca să descopere noi utilizări ale derivaţilor pe bază de cărbune, observă că rulourile cu care îl aşteptase soţia sa erau foarte dulci. Când soţia i-a spus că a folosit aceeaşi reţetă, Constantin Fahlberg a realizat că gustul dulce era " împrumutat " de la mâinile sale pe care nu le spălase dupa ce părăsise laboratorul.
Întorcându-se în ziua urmatoare în laborator, Constantin Fahlberg a gustat toţi compuşii chimici rezultaţi din experienţele sale până l-a identificat pe cel cu gust dulce.
Aşa a fost descoperită zaharina, primul îndulcitor artificial care şi acum întreţine anumite controverse, în unele state fiind interzis consumul liber...
Întorcându-se în ziua urmatoare în laborator, Constantin Fahlberg a gustat toţi compuşii chimici rezultaţi din experienţele sale până l-a identificat pe cel cu gust dulce.
Aşa a fost descoperită zaharina, primul îndulcitor artificial care şi acum întreţine anumite controverse, în unele state fiind interzis consumul liber...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Hello!