În 1968 Spencer Silver, chimist la compania 3M, căuta o formulă pentru un adeziv foarte puternic. Spre surpriza tuturor - chiar şi a lui! - a reuşit să obţină exact opusul: un adeziv cu aderenţă care se dezlipea uşor... adică la prima vedere un eşec... partea bună era că adezivul bazat pe microsfere permitea folosirea sa repetată.
Colegul său Art Fry află de adeziv câţiva ani mai târziu şi este cel care reuşeşte - după o lungă perioada de timp şi mai multe încercări - să dea o utilizare acestui adeziv. În prima fază pune adeziv pe hârtiuţele folosite ca semne în cartea cu imnuri bisericeşti - era şi cântăreţ în corul unei biserici. Colegii de cor sunt încântaţi de idee, dar Art Fry constată că nu este "suficient de consumabil"... deci bucăţelele lipicioase de hârtie nu putea fi considerate "produs" în sensul adevărat al cuvântului. Ideea de a folosi bucăţelele lipicioase de hârtie ca "produs" se concretizează după ce acestea au fost folosite ca suport al unei noi modalităţi de comunicare: Art primeşte de la şeful său un răspuns cu privire la un raport pe aceeaşi bucăţică lipicioasă de hârtie pe care scrisese întrebarea.
Până la lansare efectivă pe piaţă trece destul de mult timp, abia în 6 aprilie 1980 Compania 3M reuşind să lanseze oficial Post-It ® Notes la nivel naţional.
Post-It ® Notes se află printre primele cinci cele mai bine vândute produse de birotică în SUA. Post-It este acum utilizat ca substantiv comun - nume generic pentru bileţelele adezive - la fel cum sunt adidas, xerox, walkman, pampers, jeep sau scoci (scotch) pentru banda adezivă.
În 1995 Compania 3M - şi datorită contribuţiei aduse de Post-It ® Notes - primeşte Medalia Naţională pentru Tehnologie, iar în 2010 Spencer Silver şi Art Fry (Arthur L. Fry) sunt înscrişi în The National Inventors Hall of Fame. (http://www.invent.org/hall_of_fame/417.html , http://www.invent.org/hall_of_fame/412.html )
Munca fără un succes imediat nu înseamnă eşec!
Munca fără un succes imediat nu înseamnă eşec!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Hello!