sâmbătă, 2 iulie 2011

The emptiness within...



Golul din noi...

Dimensiunile părţilor componente ale unui atom sunt greu de reprezentat sub forma grafica din cauza diferenţei de ordin de mărime dintre acestea. Majoritatea dintre noi suntem familiarizaţi cu reprezentarea schematică a atomului sub forma unui nucleu central înconjurat de electroni ce orbitează la o anumită distanţă de acesta. Daca ne propunem să respectam proporţiile reale ar trebui să desenăm un nucleu cu diametrul de 10.000 ori mai mare decât diametrul unui electron. In acelaşi mod, diametrul orbitei pe care se afla electronul este de aproximativ 10.000 ori mai mare decât diametrul nucleului.

Pentru a vizualiza un atom ţinând cont de cele spuse anterior, să ne imaginam ca nucleul are dimensiunea unui bob de mazăre. Dacă punem acest nucleu în centrul unui stadion de fotbal atunci cel mai apropiat electron va orbita dincolo de gardul exterior al stadionului. Devine clar acum că peste 99,999999999% din volumul unui atom este de fapt spaţiu gol.

Dacă am reuşi cumva să eliminam tot acest spaţiu gol din atomii care compun corpul omenesc, comprimând electronii şi nucleele unul lângă altul, atunci întreaga populaţie a planetei ar încăpea în volumul aferent unui banal cub de zahar.

Dacă afirmaţia de mai sus vi se pare greu de digerat şi vizualizat, veţi fi cu atât mai surprinşi să aflaţi că Universul este presărat cu stele care au asemenea densităţi inimaginabile. Acestea se numesc stele neutronice şi sunt rezultatul colapsului gravitaţional al unor stele masive. Densitatea unei stele neutronice variază intre 1×109 kg/mc la suprafaţă şi 8×1017 kg/mc în centrul său, aceasta fiind echivalentă cu masa întregii populaţii a planetei noastre comprimată în (surpriză!?!)  volumul aferent unui cub de zahar...!


Weekend plăcut!
Click here for the english version

3 comentarii:

  1. Foarte interesant ce ai zis. Dar gandeste-te ca la inceputul universului toata materia ce exista astazi nu doar pe pamant ci din toate galaxiile era concentrata intr-un singur punct.

    RăspundețiȘtergere
  2. orikum Felicitari pentru astfel de observatii.Bravo..Bravo! numa' bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimatul se pare că e ceva care rezistă cu tărie din vremurile vechi, dar nu foarte vechi... cu vreo douăzeci de ani în urmă... deci totuşi anonimatul e preferat şi în condiţii de libertate...
    ... oricum, mulţumesc pentru vizită şi pentru comentarii... aştept să revii ... poate cu o identitate... măcar să fii o cifră dacă nu un nume...

    RăspundețiȘtergere

Hello!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Go Up ! Share